Sillrom – den perfekta råvaran

Sillrom – den perfekta råvaran

Den norska vårlekande sillen, världens största sillbestånd, lägger varje år ett täcke av rom på havsbotten utanför Mørekusten i februari.

Den norska vårlekande sillen, världens största sillbestånd, lägger varje februari ett täcke av rom på havsbotten utanför Mørekusten. Vikten av rommen är tre gånger den totala vikten av hela Norges befolkning. Här kan du läsa historien om denna fantastiska råvara.

En vandrande fiskart

När havsströmmarna flyter som en gigantisk flod norrut längs kusten, förs silllarver långt in i Barents hav. Här växer silllarverna till små sillar. När sillen är 3–4 år gammal simmar den västerut längs kusten. Sillen kan leva så länge som 25 år och nå en storlek på 40 cm.

Sillens betydelse i flera ekosystem

Sill är av stor betydelse för ekosystemen längs kusten, i Norra ishavet och i Barents hav. Sill kan förekomma i enorma stim om upp till 500 miljoner individer. Det är ett imponerande skådespel!

Sill äter rödströmming och är själv en viktig matresurs för rovfiskar som torsk, kolja och andra bottendjur, förutom valar. Stora stim av späckhuggare följer sillen på dess migrationer, och många andra fiskarter kommer för att äta sillrom och larver. Ung och vuxen sill är också föda för sjöfåglar. Sill är föda för andra genom hela sitt liv, och endast en liten bråkdel av rommen blir vuxna fiskar.

Enorma mängder sill längs den norska kusten

På grund av de rikliga förekomsterna av sill och de enorma stim som rör sig nära vår kust, har det varit relativt enkelt att fånga stora mängder. Sillfiske har under långa perioder varit den viktigaste norska fiskenäringen och har haft en stor inverkan på ekonomin och livsmedelsförsörjningen i vårt land.

Från mitten av 1960-talet ledde överfiske till kvotreglerade fångster av sill, och år 1970 var praktiskt taget hela lekområdet borta. Kollapsen berodde på en kombination av överfiske och naturliga fluktuationer. Ny kunskap och strikta regleringar gjorde det möjligt att bygga upp sillbeståndet. Idag är beståndet av norsk vårlekande sill väl övervakat, just för att säkerställa ett stort och hållbart bestånd.

Sill från hållbara fiskenäringar

Sillfisket är certifierat av MSC (Marine Stewardship Council), en internationell ideell organisation som har bildats för att säkerställa hållbara fiskenäringar.

På Romega använder vi rom från det fiske som äger rum på vintern under lektiden längs den norska kusten. När sillen filéas kan rommen, som betraktas som ett restmaterial, tas tillvara. Endast blygsamma mängder används för konsumtion idag.

Vad är det som gör sillrom så speciell, kanske du undrar?

Sillrom innehåller startpaketet för nytt liv, vilket är just varför detta är en fantastisk råvara. Sillrom är mycket näringsrik med ett högt protein- och fettinnehåll, och den innehåller alla näringsämnen, vitaminer och mineraler som sillen behöver för att utvecklas på rätt sätt.

Cirka 60 % av fettet i sillrom är i form av omega-3 bundna fosfolipider. Den största delen av fettet vi får genom maten vi äter är triglycerider. Romega skiljer sig från flera andra omega-3-produkter på marknaden med sitt innehåll av fosfolipider.

Huvudråvaran i Romega

Näringsämnena i sillrom kan vara användbara, inte bara för sillens larv som ska bli en vuxen fisk, utan också för många andra djur förutom oss människor. I Romega har många av dessa näringsämnen bevarats i processen från rom till kapsel.

Vilken unik resurs naturen erbjuder oss, precis utanför vårt vardagsrumsfönster. Det är inte utan anledning att vi är mycket stolta över att rom är huvudråvaran i Romega.

248 kr

Romega® PREMIUM skiljer sig från traditionella omega-3 produkter genom att den innehåller olja från norsk sillrom som innehåller en rad unika näringsämnen för hälsan. Sillromolj...

599 kr

Upptäck hemligheten bakom tidlös skönhet med vår unika blandning av sillkaviarsolja, ceramider och kollagenpeptider. Grattis till ditt val av kosttillskott – med dokumenterad ef...