Undrar du hur vi kom fram till att använda sillrom som råvara i Romega? Grundaren, Hogne Hallaråker, fortsätter att berätta om de erfarenheter som uppstod under utvecklingen av ett kosttillskott från sillrom.
Vetenskapen bakom produktionen av sillromsextrakt
Sillromsextrakt beter sig inte som typiska fiskoljor, så en helt annan metod behövs för att bearbeta råmaterialet sillrom. Om man använder klassiska tekniker för att extrahera fettfraktionen från rommen, blir man kvar med en trögflytande pasta som är svår att få bort från bearbetningsutrustningen. Tack vare de kloka hjärnorna på laboratoriet i Ørsta, fann vi en ny metod för att extrahera fetterna på ett sätt som undvek detta problem.

Patenterad produktionsprocess
Denna mycket skonsamma metod för att extrahera fetterna från rommen var så effektiv att vi beslutade att patentera den. All Romega tillverkas därför med vår egenutvecklade och patenterade produktionsprocess, vilket skiljer oss från många andra tillverkare och grossister på omega-3-marknaden. Efter att ha optimerat produktionsprocessen var vi fria att fortsätta forska om de hälsoeffekter som sillromsextrakt har.
Studie om absorptionen av fettsyror från sillrom
Ett pilotprojekt som genomfördes tillsammans med Universitetet i Bergen visade att sillromsextrakt ökar nivåerna av viktiga omega-3-fettsyror i kroppen 1. Denna studie visade att fettsyror från sillromsextrakt kommer in i människans blodomlopp.
Sillromsolja görs till kapslar
Innan denna studie genomfördes hade vi endast sålt oljan i stora 45-kilos fat till utländska kunder, som använde den i sina egna produkter och som en ingrediens i etablerade produkter. Nu kunde vi äntligen erbjuda produkten i små kapslar.
Ett varumärke skapas
Baserat på studieresultaten och den positiva feedback vi fick från våra kunder utomlands, lanserade vi vårt eget kosttillskott i Norge. Vi gav det varumärket Romega® – Ett resultat av världsklassforskning.

Skrivet av Hogne Hallaråker
Grundare och teknisk chef för Romega.