Har du någonsin undrat hur processen från färsk fisk till färdiga omega-3-kapslar går till? Grundare och teknisk chef, Hogne Hallaråker, berättar mer om produktionsprocessen på Romega.
Färsk sillrom från den norska kusten
Romega är romextrakt från norsk vårlekande sill. Sillen fiskas längs den norska kusten, och stora delar samlas strax utanför Møre. Vi samarbetar med flera fiskmottagningscentraler och har turen att ha fiskmottagningscentraler i närheten av Ørsta. Här talar vi om kortdistansfiskad sill.

För att säkerställa att romkvaliteten är bra, är vi alltid närvarande vid fiskmottagningen när sillfångsten kommer in. Vi tar regelbundet prover, där vi undersöker vattnet, oljan, färgen och storleken på romkornen. Under fiskesäsongen tar vi upp många hundra ton rom. Dessa fryses i 20 kg block som förvaras i ett kylrum i närheten.

Skonsam bearbetning av råmaterialet
Oljan från sillrom extraheras genom en process som vi själva har utvecklat i Ørsta. Detta är en mycket skonsam process där vi hela tiden säkerställer att produkten inte kommer i kontakt med syre eller onödig värme. Vi gör detta för att hålla oljan i Romega så färsk som möjligt.
Vi fyller den färdiga oljan i fat som vi sedan skickar till vår kapseltillverkare. Denna tillverkare gör också de färdiga förpackningarna med Romega, som är designade i Ørsta. Förpackningarna skickas sedan ut till våra kunder över hela Norge.
Det finns en spännande entreprenörshistoria bakom Romega. Processen från olja till färdiga kapslar har varit lång. Läs mer om vad som gav Hogne Hallaråker idén till Romega och hans erfarenheter som entreprenör.

Skrivet av Hogne Hallaråker
Grundare och teknisk chef för Romega.