Undrar du hur Romega kom till? Grundaren, Hogne Hallaråker, berättar med egna ord vad som låg till grund för idén om ett kosttillskott baserat på fiskrom.
Idén till Romega föddes från fisklarver
När jag började denna resa och grundade Arctic Nutrition 2011 tillsammans med Jan Rammereit och Harald Nordal i Ørsta, var det baserat på mycket intressanta resultat jag tidigare hade fått i experiment med omega-3 fosfolipider och marina fisklarver.
Nyckeln ligger i omega-3 fosfolipider
Under utvecklingen av hälleflundraproduktion såg vi att dessa larver ofta hade problem med felaktig utveckling av skelettet, ögonen, färgen och beteendet. Experimenten visade att den felaktiga utvecklingen i dessa larver minskade med över 90 % när vi tillsatte en produkt, som vi hade utvecklat i laboratoriet i Hovdebygda, till födan som gavs till dessa larver.
Den enda skillnaden i födan var att fettet vi tillsatte var rikt på omega-3 bundet i en speciell form som kallas fosfolipider. Tidigare hade bara vanlig omega-3 från triglycerider använts.
Fosfolipider finns naturligt i människokroppen
Fosfolipider är en mycket viktig komponent i alla cellmembran både hos djur och växter. Det är viktigt att membranets kvalitet är bra så att näringsämnen, avfallsprodukter och gaser kan passera in och ut ur cellen på ett bra sätt. Nyckeln till god funktion ligger i att de rätta fettsyrorna, kallade DHA och EPA, är direkt bundna i fosfolipiden, som vi också finner i cellmembranet.
Dessa fosfolipider, som finns i stora mängder i fiskrom, är idealiska för fisk och fisklarver. Frågan blev då, är de lika användbara för andra djur och människor? Svaret är ja, och här kan du läsa mer om våra erfarenheter med omega-3 från sillrom.
Skrivet av Hogne Hallaråker
Grundare och teknisk chef för Romega.