En hållbar källa till omega-3

En hållbar källa till omega-3

Vi på Arctic Bioscience (tidigare Arctic Nutrition) är stolta över att kalla Romega en av Norges mest hållbara källor till omega-3. Att vara hållbar innebär att bidra till en utveckling som tillgodoser dagens behov utan att förstöra möjligheterna för framtida generationer att tillgodose sina behov. Hållbarhet som begrepp kan ibland uppfattas som "uttröttat", och många använder det utan en tillräcklig grund. I praktiken kan alla företag säga att de är hållbara, utan att detta nödvändigtvis är sant.

Som användare av Romega kan du vara säker på att vår produkt är hållbar. Därför kommer vi att ta dig steg för steg genom resan till Romega, som en av Norges mest hållbara källor till omega-3.

Sill från hållbara fiskenäringar

Vi har ett bra samarbete med lokala fiskenäringar, som levererar sill till fiskmottagningen på Pelagia Liavåg. Alla fiskebåtar som levererar sill till mottagningen är certifierade genom MSC, Marine Stewardship Council, en internationell ideell organisation som har bildats för att säkerställa hållbara fiskenäringar. 1

Sillbeståndet är stort och välreglerat.

Tills 1970-talet var sill en stapelvara på norska bord. Under samma period ledde överfiske till att sillen, tragiskt nog, nästan försvann. 2 Idag måste fiskenäringarna i Norge följa vissa kvoter för att säkerställa att det alltid finns tillräckligt med fisk i havet. Dessa kvoter avgör hur många ton fisk som får tas upp från vissa delar av lekområdena.

Årsklassens sammansättning är en faktor som bestämmer storleken på kvoterna, eftersom det är viktigt att sammansättningen alltid är stabil. Om det finns en dålig årsklass ett år, kommer kvoten att minska, och om det finns en bra årsklass, kommer kvoten att öka. Detta avgörs baserat på ålderssammansättningen av det specifika beståndet.

"Om du har en stor population, där majoriteten av fisken är mogen för lek, kommer kvoten att vara lägre. Om det finns en population med många mogna fiskar, kommer kvoten att vara större. Så fungerar det," säger entreprenören Hogne Hallaråker.

Dessutom baseras förvaltningen på andra fiskarter. Till exempel äter torsk andra fiskarter, inklusive sill. Om det finns en stor torskpopulation ett år, kommer detta naturligtvis att påverka sillbeståndet.

"Därför är det viktigt att alla arter förvaltas i samband med varandra. Det vill säga, att sill och makrill förvaltas tillsammans med andra vitfiskarter, som torsk och kolja," säger Hogne.

Genom att implementera sådan fiskeriförvaltning säkerställs att framtida fiskenäringar kan verka på samma sätt som de gör idag. Den norska vårlekande sillen är väl övervakad, just för att säkerställa en stor och hållbar population.

Enorma stim av sill längs den norska kusten

Sill rör sig i stim. Under lektiden samlas de i stora mängder på ett begränsat område. Det faktum att sill rör sig i enorma stim gör dem lättillgängliga för fiske, och därför används mindre bränsle i fisket. Sillproduktionen har ett mycket lågt koldioxidavtryck och anses faktiskt vara en av de mest miljövänliga arterna inom livsmedelsproduktionen. 3

Idag finns det enorma stim av sill längs den norska kusten, och sill är potentiellt det största fiskbeståndet i Atlanten. Enligt Havforskningsinstituttet kan ett stort stim av sill väga lika mycket som hela Norges befolkning. År 2006 var det norska vårlekande sillbeståndet ensamt över 10 miljoner ton.

Lågt trofisk nivå

Sill är direkt hållbar eftersom det är en art som lever på en låg trofisk nivå. Detta innebär att sill inte är en rovdjursfisk som äter andra fiskarter, utan att den äter plankton. Sill är därför låg på näringskedjan, och ju lägre trofisk nivå, desto mindre miljömässig belastning ackumuleras också i arten.

"Ju längre ner på näringskedjan du är, desto mer hållbart är det att utnyttja den aktuella arten. Sill äter plankton, inte andra fiskar – de är växtätare. Detta är bättre än till exempel torsk, som är kannibaler."

Världens bästa råmaterial

Den norska vårlekande sillen fiskas för att göra filéer som säljs utomlands. När fisken är filéad sorteras alla delar av fisken för olika ändamål. Tidigare har sillrom varit outnyttjad eller använts som djurfoder.

"När rommen kommer ut med inälvorna, tar vi bort den från resten så att vi kan använda den vidare. Resten av inälvorna går till djurfoder."

Sillrom är därför ett restmaterial som vi har tagit tillvara på på ett nytt sätt. Detta förlänger sillens livsmedelskedja och leder till en bättre utnyttjande av marina resurser, eftersom sillen används i större utsträckning i sin helhet.

Sill är ett komplett råmaterial och är packat med viktiga vitaminer och näringsämnen. Sillrom innehåller stora mängder av de viktiga omega-3-fettsyrorna DHA och EPA. Att extrahera fett från rom är en mycket krävande process. På Arctic Bioscience har vi forskat fram metoder för att extrahera dessa näringsämnen. Innovativ teknik har varit avgörande i denna process, men hur detta utförs i detalj är vår egen stora hemlighet.

Lokal värdeskapande

Arctic Bioscience ligger i Ørsta i Sunnmøre – en stad med en lång tradition av sillfiske. För oss handlar det också om att ta hand om det lokala fisket längs kusten och på så sätt hjälpa till att bevara ett viktigt kustarv. Samtidigt är det ganska ovanligt att ha en sådan forskningsmiljö av internationell kaliber i en så liten stad som Ørsta.

"Vi är ett lipidsutvecklingsföretag som specialiserar oss på lipidteknologi och bearbetning. Detta är helt nytt i vårt område."

Romega-produktionen har låg energiförbrukning genom hela värdekedjan innan export. Vi arbetar också på att utveckla en ny fabrik vid huvudkontoret i Ørsta, och kommer därmed att få full kontroll över hela produktionskedjan. Den sill som fångas i havet utanför Mørekusten kommer att ha en kort resa till den färdiga produkten när den nya fabriken är klar.

Den lokala fabriken kommer att skapa fler arbetstillfällen, en helt norsk värdekedja för ett hållbart och lokalt källat kosttillskott och samtidigt bidra till ett positivt lyft för den norska hälsoindustrin. 4

En av Norges mest hållbara källor till omega-3

Framtida framgångar för den norska biomarinindustrin förutspås vara kopplade till ett större fokus på optimal användning av hållbara marina restråvaror. 5 Detta tankesätt är själva grundstenen för Arctic Bioscience.

Att fokusera på hållbarhet handlar inte bara om att vara snäll mot miljön, utan också om att tänka smart och långsiktigt. Genom att optimera nyttjandet av den norska vårlekande sillen bidrar vi till framväxten av en framtidsorienterad industri. Vi är stolta över att kunna erbjuda en produkt som gynnar både folkhälsan och den biomarina industrin, och som i processen värnar om och bygger på miljöhänsyn.

Att verka hållbart är ett socialt ansvar, och det tar vi på allvar.

  1. https://www.msc.org/no/hva-vi-gjoer/vaar-tilnaerming/hva-er-baerekraftig-fiske

  2. https://www.framtiden.no/gronne-tips/mat/dette-er-verdens-mest-barekraftige-fiskemat.html

  3. https://www.framtiden.no/gronne-tips/mat/sjekk-hvilken-mat-som-er-best-for-miljoet.html

  4. https://www.lmi.no/2020/03/27/arctic-nutrition-bygger-ny-farmasoytisk-fabrikk-i-orsta/

  5. https://fiskeribladet.no/tekfisk/nyheter/?artikkel=59885

299 kr

Romega® Premium skiljer sig från traditionella omega-3 produkter genom att den innehåller olja från norsk sillrom som innehåller en rad unika näringsämnen för hälsan. Sillromolj...

599 kr

Upptäck hemligheten bakom tidlös skönhet  Ge din hud det bästa med vår exklusiva formula som kombinerar sildekaviarolja, ceramider, marint kollagen, vitamin C och biotin. Denna ...