Omega-3 från världens mest hållbara fiskfoder

Omega-3 från världens mest hållbara fiskfoder

Det kallas havets silver; en metaforisk symbol för den enorma betydelse sill har haft för den norska ekonomin och för människor som har bott längs kusten.

Havets silver kallas det; en metaforisk symbol för den enorma betydelse sill har haft för den norska ekonomin och för människor som har bott längs kusten. Sill är fortfarande en viktig resurs i Norge, och nu vet vi ännu mer om den. Visste du att sill anses vara världens mest hållbara fiskfoder? Eller att det också är en av världens mest miljövänliga arter i livsmedelsproduktionen? 1,2 

Sill är hållbar

Tack vare bra och hållbara kvotregleringar är sill fortfarande en viktig del av den maritima industrin i Norge. Sillbeståndet förvaltas så att även framtida generationer kommer att kunna dra nytta av denna fantastiska fisk. Idag har sill i livsmedelsproduktion mycket låg miljöpåverkan.

 

En av världens mest hållbara arter i livsmedelsproduktionen

Det finns flera anledningar till att sill anses vara en av världens mest hållbara arter i livsmedelsproduktionen. Rent numeriskt kan vi framför allt titta på växthusgasutsläppen från sillfisket, eftersom produktionen av sill faktiskt släpper ut mycket lite koldioxid.

Minimala växthusgasutsläpp

Vid växthusgasberäkningar används en enhet som kallas CO2-ekvivalenter. Denna enhet motsvarar den globala uppvärmningseffekt som utsläppet av 1000 kg CO2 kommer att ha under 100 år. 3

Sill släpper ut 0,9 CO2-ekvivalenter per kilogram producerad produkt. Jämfört med nötkreatur, som släpper ut 22,7 CO2-ekvivalenter per kilogram producerad produkt. Bland andra skaldjur uppskattas vildfångad torsk till 2,8 CO2-ekvivalenter per kilogram och odlad lax till 5,3 CO2-ekvivalenter per kilogram. Av all livsmedelsproduktion i världen är sillproduktionen en av de som släpper ut minst koldioxid. 1

Hållbart sillfiske

För vissa kan det låta lite konstigt. Det är allmänt känt för många att fiske inte alltid kan anses vara en hållbar industri.

Till exempel har den maritima industrin i Norge nyligen kritiserats för sitt omfattande användande av bottentrålning, vilket bidrar avsevärt till ökade CO2-utsläpp. 5 Havsbotten är en av världens största kolförråd, och bottentrålning frigör stora mängder kol från havsbotten. Akvakulturindustrin har också varit föremål för granskning i denna fråga.

För vildfångad fisk bidrar bränsle och kylning under fisket generellt mest till växthusgasutsläppen. Sillfiske, å andra sidan, har ett litet koldioxidavtryck.

Varför är det så?

Sill är en vandrande art i havet. På vintern migrerar den norska vårlekande sillen i stim från Barents hav till lekområdena längs Mørekusten. Detta är det viktigaste lekområdet för den norska vårlekande sillen. 4

När sillen når Mørekusten har stimmen växt enormt stora. Ett enda stim kan vara flera kilometer långt och ofta en kilometer brett. 4

Grunda vatten vid Møre – ett perfekt scenario för fiskarna

Längs Mørekusten hittar vi grunda vatten som skjuter upp de enorma sillstimmen till havsytan. Ingen av dem vill vara på kanten – då är de i fara att bli uppätna av både valar och fåglar. Sillen klumpar ihop sig, och havet börjar "koka" som ett resultat av de strömmar som uppstår. Stimuleringen blir tätare ju grundare vattnet är. Detta är ett perfekt scenario för fiskebåtarna som är redo med sina sillnät på ytan. 4

Sillfiske är ofta en snabb process

Båtarna använder vanligtvis ett snöre, som de kastar efter det enorma stimmet. Ett snöre är en typ av fiskeredskap, ett nät som kastas över ett stim, dras ihop och fångar delar av sillstimmet. 4

Fördelen med sillfiske är just de enormt stora stimmen som sillen rör sig i. Detta gör dem lättillgängliga för fiske, och fiskebåtarna behöver inte åka långt eller vara ute länge innan dagens fångst är säkrad.

Kortlivad omega-3

Endast en bråkdel av stimmet tas upp ur havet och transporteras till fiskmottagningarna för vidare bearbetning. Sillbeståndet förvaltas väl, och fisket sker under strikta kvotregler. Det är vid mottagningarna som vi separerar den omogna rommen från sillfilén, och rommen bearbetas vidare vid Romega. Här pratar vi om kortlivad omega-3.

Du kan ta Romega med gott samvete – ett bra val för dig själv och för framtiden.

https://www.youtube.com/watch?v=TjhFHpHaaaA

Referenser

1. Lindahl, H. (2020). Check which food is best for the environment at fremtiden.no. Retrieved 16.04.21 from https://www.framtiden.no/gronne-tips/mat/sjekk-hvilken-mat-som-er-best-for-miljoet.html  
2. Ekern, Y. (2019). This is the world's most sustainable fish food from fremtiden.no. Retrieved 16.04.21 from https://www.framtiden.no/gronne-tips/mat/dette-er-verdens-mest-barekraftige-fiskemat.html    
3. Olerud, K. & Lahn, B. (2020). CO2 equivalents in the Great Norwegian Encyclopedia on snl.no. Retrieved June 21, 2020 from https://snl.no/CO2-ekvääniter   
4. NRK (2011). The Silver of the Sea. Retrieved from https://tv.nrk.no/serie/ut-i-naturen/2012/DVNA50000510  

5. Sala, E., Mayorga, J., Bradley, D. et al (2021). Protecting the global ocean for biodiversity, food and climate. Nature 592, 397 402. https://doi.org/10.1038/s41586-021-03371-z

299 kr

Romega® Premium skiljer sig från traditionella omega-3 produkter genom att den innehåller olja från norsk sillrom som innehåller en rad unika näringsämnen för hälsan. Sillromolj...

599 kr

Upptäck hemligheten bakom tidlös skönhet  Ge din hud det bästa med vår exklusiva formula som kombinerar sildekaviarolja, ceramider, marint kollagen, vitamin C och biotin. Denna ...