Kroppen består av många olika typer av celler. Ett mycket välkänt exempel på en viktig celltyp är röda blodkroppar, som ser ut som små vetekorn som någon har pressat ihop i mitten.
Visste du att den mänskliga kroppen består av över 30 biljoner celler? 1
Kroppen består av många olika typer av celler. Ett mycket välkänt exempel på en viktig celltyp är röda blodkroppar, som ser ut som små vetebullar som någon har pressat ihop i mitten. Alla celler i kroppen har viktiga uppgifter för att alla system ska fungera, där bland annat de röda blodkropparna arbetar hårt för att transportera syre runt i kroppen.
Har du någonsin funderat på hur en cell bibehåller sin karaktäristiska sfäriska form?
Svaret på detta är cellmembranet; ett tunt barriär av fettsubstanser som separerar cellens innehåll – inklusive cellens inre organeller (från italienska som betyder små organ) – från omvärlden och fungerar som cellens skal. Detta skal ser ut som ett täcke av fetter och proteiner.
Några av de viktigaste fettsubstanserna för de unika egenskaperna hos cellmembran är fosfolipider, och nu ska du få lära dig lite mer om dem.
Vad är fosfolipider?
Ordet "fosfolipid" kan vara tungt att uttala, men det beskriver vad dessa fettsubstanser består av. Prefixet fosfo- berättar för oss att ämnet innehåller den kemiska gruppen fosfat, och ordet -lipid kommer från det grekiska ordet lipos, som betyder fett. Detta innebär att fosfolipider är fettsubstanser som innehåller fettsyror och en fosfatgrupp – enkelt och klart.
Vad skiljer fosfolipider från "vanliga" fetter?
Har du någonsin försökt lösa upp torskleverolja eller fiskolja i vatten? Oavsett hur mycket du skakar och rör om, kommer de inte att blandas. I bästa fall får du något som liknar en dålig lava-lampa från 90-talet, innan lagren separerar och oljan stannar på toppen av vattnet.
Anledningen till att detta händer är att torskleverolja/fiskolja är ett triglycerid – en typ av fett som består av 3 (tri-) fettsyror bundna till glycerol (-glycerid). Detta gör att torskleverolja/fiskolja endast är lösligt i oljor och inte i vatten. Detta gäller de flesta typer av "vanliga" fetter som är en del av vår kost, som smör, vegetabilisk margarin och olivolja.
Vad skiljer fosfolipider från sådana vanliga fetter?
Det som skiljer fosfolipider från vanliga fetter är att fosfatgruppen är vattenlöslig, medan olivolja endast består av fettlösliga ämnen. Detta innebär att fosfolipider har både fettlösliga och vattenlösliga delar. Om du blandar dessa med vatten, blir det som att göra majonnäs eller hudkräm: En blandning av fett och vatten som inte separerar och kallas en emulsion.
Detta ger fosfolipider mycket speciella egenskaper, vilket bland annat gör dem till viktiga komponenter i cellmembranens struktur.
Varför är fosfolipider viktiga för våra cellmembran?
Kroppen består av cirka 70% vatten. Celler i kroppen är huvudsakligen omgivna av vatten, dessutom är insidan av en cell också en vattenlösning. När cellmembranet är omgivet av vatten på båda sidor, varför består det då av så mycket fett, kanske du undrar? Det är just här som fosfolipidernas förmåga att blanda sig med både vatten och fett kommer in, och följande händer:
Fosfolipider har en svans av fettsyror, vilket innebär att de inte vill ha något att göra med vatten. De trivs bäst med andra fettsvansar. Detta skapar ett dubbelt lager av fosfolipider där fettsvansarna pekar inåt i cellmembranet och skapar en fettrik miljö i mitten, medan fosfatgrupperna pekar utåt på båda sidor av membranet.
Det är en fördel att fosfatgrupperna gillar att lösas upp i vatten, eftersom både cellens insida och den omgivande miljön består av vatten. På så sätt placeras alla komponenter där de trivs bäst, och ett membran bildas.
Bildtexten nedan visar resultatet av denna organisation, där de vattenlösliga huvuden pekar utåt och fettsyrasvansarna pekar inåt.
Varför är cellmembranet viktigt?
Cellmembranet är involverat i transporten av ämnen in och ut ur cellen, det är involverat i kommunikation och energimetabolism, och det skyddar cellens innehåll från omvärlden. Dessutom är många viktiga proteiner och funktioner fästa vid cellmembranet.
Det är självklart att cellmembranet är en vital del av cellen, och att cellen är beroende av sitt membran på samma sätt som vi är beroende av våra vitala organ.
Funktioner hos fosfolipider som gynnar absorption
Det är kombinationen av fettlösliga och vattenlösliga komponenter som ger fosfolipider de funktioner de behöver för att vara en viktig komponent i cellmembran.
Vidare finns det studier på människor som tyder på att omega-3-fettsyror från fosfolipider absorberas snabbare i kroppen än motsvarande triglycerider 2.
De speciella egenskaperna hos fosfolipider innebär också att produkter som innehåller omega-3 fosfolipider inte orsakar fiskig uppstötning vid intag, eftersom fettet blandas bättre med de vattenhaltiga magsäcksinnehållen.
Vad har fosfolipider med Romega att göra?
Romega extraheras från sillrom. Rom är äggceller, som är de största cellerna i kroppen. Ett enda romkorn är en stor cell som har ett fosfolipidrikt cellmembran.
En stor del av fetterna i sillrom innehåller fleromättade marina omega-3-fettsyror. När vi pratar om marina omega-3-fettsyror talar vi oftast om fettsyrorna EPA och DHA i form av triglycerider.
I Romega finns DHA och EPA som fosfolipider, vilket är samma naturliga form av fett som finns i alla kroppens cellmembran. EPA och DHA bidrar till hjärnans, hjärtats och ögonens funktion. Detta är en av anledningarna till att Romega är ett bra produktval för dem som vill ta hand om sin hjärna, sitt hjärta och sin syn.*
Genom att använda egenutvecklad teknologi har vi möjliggjort en skonsam extraktion av fettsubstanserna i rommen och har därmed utvecklat ett kosttillskott rikt på omega-3 fosfolipider. Det är detta som gör Romega speciellt.
*) Gynnsamma effekter för hjärnan och synen uppnås med ett dagligt intag av 250 mg DHA, och för hjärtat med ett dagligt intag av 250 mg DHA och EPA. Två kapslar Romega ger dig detta.
-
Bianconi, et al. (2013). An estimation of the number of cells in the human body. Annals of Human Biology, 6. 40: 463-471.
-
Cook et al. (2016). Bioavailability of Long Chain Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids from Phospholipid-Rich Herring Roe Oil in Men and Women with Mildly Elevated Triacylglycerols. Prostaglandins, Leukotrienes and Essential Fatty Acids