Dokosahexaensyra, ofta förkortad till DHA, är en långkedjig omega-3-
fettsyra som huvudsakligen finns i marina arter.
DHA har visat sig vara fördelaktigt för hjärnhälsan och rekommenderas
därför som en del av kosten.* Men vad är egentligen DHA, och varför är omega-3-fettsyran så bra för oss människor?
DHA är en omega-3-fettsyra
Dokosahexaensyra kan vara ett svårt ord att uttala, och fettsyran kallas
därför oftast för DHA. Tillsammans med EPA (eikosapentaensyra) och
ALA (alfalinolensyra) räknas DHA som en av de vanligaste omega-3 fettsyrorna.
Vad är skillnaden mellan DHA, EPA och ALA?
DHA, EPA och ALA är alla omega-3-fettsyror, men de har olika struktur
och finns i olika råvaror. EPA och DHA finns huvudsakligen i livsmedel från havet, medan ALA kommer från växtriket. ALA är en kortare omega-3-fettsyra och finns bland annat i chiafrön, valnötter och soja – för att nämna några.
Fettsyrorna DHA och EPA
DHA och EPA finns i regel endast i livsmedel från havet. Fiskfett skiljer sig från de flesta andra fetter genom att innehålla mycket av de långkedjiga omega-3-fettsyrorna DHA och EPA. Dessa fettsyror är gynnsamma för hälsan.*
DHA är bra för din hjärnhälsa
Både DHA och EPA är viktiga för hjärtat, men det är DHA som är
viktigast för hjärnan.* Hjärnan innehåller mycket DHA men väldigt lite
EPA, och därför är det omega-3-fettsyran DHA som är särskilt viktig för hjärnan.*
Hjärnceller innehåller mycket DHA
Omega-3-fettsyran DHA är en byggsten i hjärnan. Mer än hälften av hjärnan består av fett – men inte kroppsfett som i fettvävnad.Runt varje cell finns ett tunt lager fett som kallas cellmembran. Hjärncellernas membran innehåller särskilt mycket DHA.
DHA är en viktig komponent i nervcellernas membran, och den största delen av det fleromättade fettet i hjärnan är DHA.Därför behöver hjärnan mer DHA än andra organ.³⁴⁵⁶
Hur får du i dig tillräckligt med DHA?
Eftersom kroppen inte kan producera DHA effektivt måste man få det via
kosten. Om du får i dig 250 mg DHA dagligen kan det bidra till att bibehålla
hjärnans normala funktion.
Det är därför klokt att följa myndigheternas råd om att äta fet fisk för att
få i sig DHA via kosten.Det kan du göra genom att äta fisk till middag, särskilt fet fisk som lax, makrill eller sill. Hälsomyndigheterna rekommenderar att man äter fisk till middag minst två till tre gånger i veckan.²
Romega® är en rik källa till DHA
Om du äter för lite fisk kan det vara bra att ta ett DHA-rikt omega-3-
tillskott. Romega® är en rik källa till DHA och innehåller tre gånger så mycket
DHA som EPA. Två kapslar Romega® ger 320 mg DHA.
*) Ett dagligt intag av 250 mg DHA bidrar till att bibehålla normal
hjärnfunktion.
Ett dagligt intag av 250 mg DHA och EPA bidrar till att bibehålla normal
hjärtfunktion.
Referenser:
1. GOED (2021). What are omega-3’s? Hämtad 18.05.21 från
https://alwaysomega3s.com/what
2. Helsedirektoratet (2014). Anbefalinger om kosthold, ernæring og
fysisk aktivitet. Rapport IS-2170.
3. Britannica (2019). Adipose tissue. Encyclopedia Britannica.
4. Faiz, Kashif Waqar: Hjernen i Store medisinske leksikon på snl.no
5. Holck, Per: Nervecelle i Store medisinske leksikon på snl.no
6. Tanaka K, Farooqui AA, Siddiqi NJ, Alhomida AS, Ong WY. Effects
of docosahexaenoic Acid on neurotransmission. Biomol Ther
(Seoul). 2012;20(2):152–157.